jump to navigation

Zeilen

Van jongs af aan was ik een waterrat. Opgegroeid in het bos en in de weekenden, in het seizoen, naar de sta caravan op de camping Polsmaten in Nunspeet. In Arnhem op de zwemclub en later wedstrijden gezwommen in Nederland en Duitsland.

 Eigenlijk was mijn 1e boot een opblaasbare rubberen boot. Zo’n echte met 2 roeispanen en een die je niet kapot kreeg.  Ondertussen had ik al diverse zeilkampen meegemaakt bij de zwemclub. Een week lang op de Beulakerwiede in 16 m2 BM ‘ers heb ik het zeilen geleerd.Bij de marine kreeg je een behoorlijk loon dus kon ik een zeilboot kopen. Het werd een Clipper en het was een supersnelle wedstrijdboot. In die tijd was een Flying Dutchman het summum en hierbij heeft men een goedkopere versie gebouwd die simpel uitgevoerd werd en men noemde het een FJ, ofwel een Flying junior. De ruimte hiertussen was te groot en men ontwikkelde de Clipper.

H44

Deze snelle boot, de Dragonfly,  zorgde ervoor dat ik vooral als fokkemaat opgroeide. Mijn leven speelde zich af in de trapeze. Echte wedstrijden heb ik nooit gewonnen maar we hebben veel geleerd en vooral veel plezier gehad. In die tijd leerde ik mijn huidige ex vriendin/verloofde kennen. Gelukkig hield zij ook veel van zeilen.  Na het trouwen ging alles gewoon door alleen kwamen wij niet zo veel meer in Nunspeet. De kinderen  kwamen en die moesten samen met Roy, onze bouvier, achter in de Fiesta naar Nunspeet. Dus de boot werd samen met de caravan verkocht en wij gingen surfen.

In Zetten zat OSO surfing en die hadden een aanbieding van een echte Thijs plank. Deze had voetbesturing en was ontwikkeld op de Thijs surf academie aan het  Veerse meer.

De eerste vakantie op het Grevelingenmeer werd gebruikt om het surfen onder de knie te krijgen. Dit ging echter niet zo makkelijk. AL snel moest er een 2e plank bij want mijn ex verloofde ging natuurlijk ook zeilen. Er werden flink wat deuren gekocht. Zelfs een echte surfkar werd gekocht om alles mee te kunnen nemen.

De jongens werden groter en pa en ma gingen op surfvakanties in Biddinghuizen. De “deuren” werden ingeleverd en de High tec boards kwamen er aan. Biddinghuizen lag toevallig aan de overkant van het Veluwemeer van de camping Polsmaten. Op een gegeven moment gingen wij met de fietsen op het fietspontje van Biddinghuizen naar Nunspeet. Pratend met de schipper vertelde hij dat veel jachthavens wel sterk verwaarloosde kajuitzeiljachten hadden die voor een vriendenprijsje te koop waren. En zo was onze interesse gewekt. De volgende dag een fietstocht naar Harderwijk en waar kwamen wij toevallig langs? Ja, de jachthaven HMS en daar lonkte ons een opknapperdje. Het was een etap 22 dus wel even een kajuitzeiljacht van 6,6 m.

Dit was ze

Hiermee werd zeilen naar een ander niveau gebracht.

Dagen lang op het zeilersforum gehangen om er achter te komen hoe ik nu alles moest. Surfen en open boot zeilen is weer anders dan een zeegaand jacht in bedwang houden.

Met dit schip werd eerst op vakantie gegaan. Hierbij is ook veel geleerd. In de winter daarop volgend werd het schip helemaal kaal gemaakt en in de harde 2 componentenlak van Epiphane gezet.

Hoe deze renovatie gegaan is kunt u zien in de subpage “Renovatie”. Daar staat een verslag hoe de deze opknap etap veranderde in de huidige Dragonfly II.

Dragonfly II

Met dit schip hebben wij met plezier 5 vakanties gevaren. Iedere vakantie voor de volle 3 weken. Vooral Friesland, de randmeren, het IJssel- en Markermeer hebben wij beleefd.

Hoe die vakanties verlopen zijn kunt u zien onder de pages vakantie.

Vijf jaar lang zeilen met een kajuitzeiljacht geeft ook dat je steeds meer weet wat je wil. In ieder geval niet een heel groot zeilschip. Op dit moment hebben wij plannen om in juni mogelijk een ander schip te kopen. Dat wordt een Seamaster 815. Dit schip is 8,15 x 2,75 m.

Het geeft ons meer luxe en een inboard. Qua snelheid is het niet de aller snelste maar het is wel een stabiel en zeewaardig schip. Hierbij komen ook de mogelijkheden in zicht om eventueel naar Engeland, Noorwegen of Zweden te gaan.

Dibo

Op 30 juni 2012 is onze wens in vervulling gegaan en is de koop van de Dibo rond. Wij zijn er reuze blij mee en hopen er nog een hoop plezier mee te hebben.

Reacties»

1. ikke - 15 november 2012

en dat ze mooi is dat we
ten we he lol

2. evert en wil bosma - 11 mei 2015

hallo martin, graag het verloop van de dibo na de reparatie , want ik ben heel nieuwschierig wat het geworden is. evert en wil .


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: